
SEPARATE OPINION OF JUDGE BASDEVANT 

While fully accepting the operative clause of the Opinion, 1 have, 
to my regret, reached the same view by a different path from that 
followed by the Court. 1 in no way intend any criticism of the 
latter which, 1 consider, would be out of place in a separate opin- 
ion written by a Judge, but 1 believe that 1 should indicate briefly 
the means by which 1 am enabled to subscribe to the Opinion given 
by the Court. 

In order to give a reply to the question piit to the Court, 1 feel 
that it is necessary to consider, in the first place, the operative 
clause of the Opinion given in 1950. 1 there find an assertion of the 
competence of the United Nations in respect of supervision, but no 
indication of the competent organ or of the way in which its deci- 
sions are to be reached. This seems to me to involve reference on 
these points to the provisions of the Charter, and particularly to 
Articles IO and 18, and consequently to involve the conclusion 
that  Rule F, which has been submitted for the Court's consider- 
ation, accords with a correct interpretation of the Opinion of 1950. 

From this point 1 pass to a consideration of the reasons on which 
the Opinion of 1950 was based. Among these 1 find an assertion oi 
the competence of the General Assembly based on Article IO of the 
Charter. Since what is involved is a competence conferred by the 
Charter, it  is quite naturâl that the Assembly should exercise it in 
accordance with the provisions of the Charter, in this case, of 
Article 18. This is what is prescribed by Rule F. The tentative 
conclusion previously anticipated is thus confirmed. 

1s there to be found, in the grounds on which the Opinion was 
based, any indication of sufficient strength to upset this conclusion ? 
I t  is at  this point, and at  this point only, that it becomes necessary 
t o  consider the sentence, quoted by the Assembly's Resolution, from 
the reasons given in support of the Opinion of 1950, a sentence 
which has doubtless given rise to the hesitation displayed by the 
General Assembly, but which, in order to arrive at  a correct inter- 
pretation of the Opinion of 1950, must be considered with due 
regard to the place which it occupies in that Opinion. 

In this sentence there are two propositions. 
The first is, as is clear from its terms, concerned with the deter- 

mination of the framework within which supervision is to be 
exercised, with the fixing of limits beyond which supervision should 
not extend. This is confirmed by the place in the Opinion in which 
this proposition is to be found ; it appears after a reference to 
annual reports and petitions. With this purpose in mind, it defines 
the substance of the obligation to submit to  the exercise of super- 
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vision, which is in consonance with the request for an Opinion 
addressed to the Court, whereas the Court was not, in 1950, ques- 
tioned as to the way in which decisions of the General Assembly were 
to be made. Rule F, which is now submitted for the Court's consider- 
ation, makes reference to reports and petitions : it is in this respect 
within the limits stated by the Opinion. The marking out of those 
limits is one thing, the fixing of a rule for the making of decisions 
with regard to reports and petitions is another. The first proposition 
now being considered is in no way inconsistent with the concliision 
as to the compatibility of the Rule so far contemplated. 

The second proposition prescribes or recommends that the degree 
of supervision to be exercised by the General Assembly should 
conform as far as possible to the procedure followed in this respect 
by the Council of the League of Nations. This doubtless includes 
the provision to be made for an organ corresponding .to the Per- 
manent Mandates Commission, its method of operation and its 
relationship with the General Assembly. But does it apply to the 
way in which the General Assembly is to make its decisions-a 
qualified majority instead of the unanimity prescribed by the 
Covenant for decisions of the Council of the League of Nations ? 

Resolution 904 (IX) of the General Assembly would tend t o  
suggest that it does, since it speaks of voting procedure in 
connection with Rule F which, by reference to Article 18 of the 
Charter, adopts the two-thirds majority rule for the making of a 
decision. But this Resolution cannot fumish any assistance in the 
interpretation of a sentence in the Opinion of 1950, ~ 4 t h  regard t o  
the interpretation of which this very Resolution seeks elucidation 
by the Court. 

The word "procedure" is often used to include not only the way 
in which votes are cast, but also the determination of their weight 
in the making of a decision. The word "procedure" is then used in 
a general and a vague sense. Was it such a sense that the Cou~t  
intended to be given to this word when it referred; in connection 
with the supervision to be exercised by the General Assembly, t o  
the procedure followed by the Council of the League of Nations ? 

If the Court had so intended, it would have constituted disregard 
by it of the more precise terminology adopted by the Charter in 
connection with the General Assembly and repeated in connection 
with the Security Councïi, the Economic and Social Council and 
the Trusteeship Council. The rules governing the way in which the 
General Assembly is to make its decisions (Article 18) are set out 
under the heading "Voting", and not under the heading "Proce- 
dure" ; under the latter heading, Articles 20 to 22 contain provi- 
sions of lesser importance. The limited scope of the word "proce- 
dure" is again demonstrated by the fact that, under Article 27 of 
the Charter, a majority constituted by seven members is sufficient 
to make decisions on procedural matters, whereas the requirement 
is greater for the making of decisions on al1 other matters. I t  is 
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difficult to suppose that the Opinion was disregarding this termino- 
logy and using the word "procedure" in its general and vague sense. 

I t  is the more difficult in that the classification thus made by 
the Charter corresponds to  a profound reality. The majority rule 
laid down by Article 18 of the Charter and the unanimity rule 
prescnbed by the Covenant of the League of Nations are something 
other than rules of procedure ; they determine an essential charac- 
teristic of the organs in question and of their parent international 
institutions. The character of these rules appears to me to be beyond 
question and, in my view, it provides a decisive element in 
reaching the answer to be given to the question which has been put. 

Furthermore, when the Opinion, in setting forth the grounds on 
which it was based, stated the proposition now under consideration, 
it did so in connection with the obligation binding upon the Union of 
South Africa to submit to supervision exercised by the General 
Assembly. The Union of South Africa, it was intended to Say, is 
only bound to submit to this supervision in so far as such super- 
vision is effected in accordance with a procedure which conforms 
as far as possible to that followed in this respect by the Council of 
the League of Nations. But when, at the close of the discussions 
in the Assembly, that body proceeds to vote, the Union of South 
Africa does not take part in the voting in its capacity as a mandatory 
Power, in pursuance of its obligation to submit to supervision by 
the General Assembly ; it does so as a Member of the United 
Nations, and consequently has the rights and duties flowing from 
the Charter and not those flowing from the Mandate. The Opinion 
of 1950 was concerned with the obligations of the Union of South 
Africa by virtue of the Mandate ; it was not necessary in that Opinion 
to  deal with the Union's participation in the decisions of the General 
Assembly, and the Opinion cannot be interpreted on the basis that 
that was done. 

I t  may be added that when the Opinion of 1950 stated that, in 
exercising its supervision, the General Assembly should conform as 
far as possible to the procedure followed by the Council of the 
League of Nations, it intended to indicate that the Assembly would, 
in this connection, have a certain discretion in determining to what 
extent it was possible for it so to conform. This can be easily under- 
stood in respect of decisions as to  the organ it would cal1 upon for 
assistance and as to the  form such assistance should take : such 
matters must be left to the discretion of the General Assembly. 
The position is entirely different with regard to the way in which 
the Assembly must make its decisions ; this is not a matter in which 
it has any discretion. I t  cannot be open to the General Assembly, 
depending upon its assessment of what it regards as possible in 
this connection, to alter what is laid down by Article 18 of the 
Charter in order to adapt that Article more or less to the methods 
employed in the League of Nations for the making of decisions of 
the Council. I t  cannot have been supposed, and therefore cannot 



have been accepted in the Opinion of 1950, that the General Asscmbly 
was invested with'any such power in the case now under consider- 
ation. 

These considerations lead me to think that the Opinion of 1950 
intended no derogation, in respect of decisions to be made by the 
General Assembly with regard to reports and petitions concerning 
the Temtory of South-West Africa, from the application of Arti- 
cle 18 of the Charter. The rule submitted by the General Assembly 
for consideration by the Court refers to this Article ; it therefore 
appears to me to correspond to a correct interpretation of the 
Opinion of 1950. 

In setting forth the above considerations, 1 lay no claim to have 
presented a complete argument. To do so, 1 should be prepared to 
adopt parts of the reasoning set out in the Opinion. 1 have sought 
only to indicate the general outline of my argument. 

(Signed) BASDEVANT. 


