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INTERNATIONAL COUK'I' OF JUSTICE 

YEAR 1950 

Order made on May sth, 1950 

INTERPRETATION OF PEACE TREATlES 
WITH BULGARIA, HLJNGARY 

AND ROMANIA 

The President of the International Court of Justice, 

Having regard to Articles 48, 63, 66 and 68 of the Statute, 

Having regard to Article 37 of the Rules of Court, 

Makes the following Order : 
Whereas, on the 22nd October, 1949, the General Assembly of 

the United Nations adopted a Resolution by the terms of which 
it requested the Court for an Advisory Opinion on the following 
questions : 

"1. Do the diplomatic exchanges between Bulgaria, Hungary 
and Romania on the one hand and certain Allied and 
Associated Powers signatories to the Treaties of Peace 
on the other, conceming the implementation of Article 2 
of the Treaties with Bulgaria and Hungary and Article 3 
of the Treaty with Romania, disclose disputes subject 
to the provisions for the settlement of disputes con- 
tained in Article 36 of the Treaty of Peace with Bulgaria, 
Article 40 of the Treaty of Peace with Hungary, and 
Article 38 of the Treaty of Peace with Romania ?" 

1950 
May 5th 

General List : 
No. 8 

In the event of an affirmative reply to Question 1 : 
"II. Are the Governments of Bulgaria, Hungary and Romania 

obligated to carry out the provisions of the Articles 



referred to in Question 1, including the provisions for 
the appointment of their representatives to the Treaty 
Commissions ? " 

111 the event of an affirmative reply to Question I I  and if within 
thirty days from the date when the Court delivers its opinion, 
the Governments concemed have not notified the Secretary- 
General that they have appointed their representatives to the 
Treaty Commissions, and the Secretary-General has so advised 
the International Court of Justice : 

"III. If one party fails to appoint a representative to a Treaty 
Commission under the Treaties of Peace with Bulgaria, 
Hungary and Romania where that party is obligated to 
appoint a representative to the Treaty Commission, is 
the Secretary-General of the United Nations authorized 
to appoint the third member of the Commission upon 
the request of the other party to a dispute according 
to the provisions of the respective Treaties ?" 

In the event of an affirmative reply to Question I I I  : 

"IV. Would a Treaty Commission composed of a representative 
of one party and a third member appointed by the 
Secretary-General of the United Nations constitute a 
Commission, within the meaning of the relevant Treaty 
articles, competent to make a definitive and binding 
decision in settlement of a dispute ?" 

Whereas, in the Advisory Opinion which it delivered on 
March 3oth, 1950, the Court gave an affirmative reply to Questions 1 
and I I  mentioned above ; 

Whereas, by a telegram received in the Registry of the Court on 
May znd, 1950, the Acting Secretary-General of the United Nations 
advised that within thirty days from the date when the Court 
delivered its Opinion, he had not been notified by the Government 
of Bulgaria, the Government of Hungary or the Government of 
Romania that any of these Governments had appointed its repre- 
sentative to the Treaty Commissions ; 

Whereas, on the 7th November, 1949, the Registrar gave notice, 
on the one hand, in pursuance of paragraph 2 of Article 66, of the 
Statute, to States that signed the Peace Treaties concerned and 
are entitled to appear before the Court, and, on the other hand, in 
pursuance of paragraph I of Article 63, and of Article 68 of the 
Statute, to the other signatory States of these Peace Treaties, that 
the Court was prepared to receive written statements relating to 
the question : 



1. Appoints Monday, June 5th, 1950, as the date of expiry of 
the time-limit within which the aforesaid States may file written 
statements relating t s  Questions III and IV of the Resolution 
quoted above. 

2. Reserves the rest of the procedure for further decision. 

Done in French and English, the French text being authorita- 
tive, a t  the Peace Palace, The Hague, this fifth day of May, onc 
thousand nine hundred and fifty. 

( S igned )  BASDEVANT, 
President. 

( S igned )  GARNIER-COIGNET, 
Deputy-Registrar. 




